返回顶部
大家都在看
相关推荐

[其他更多] TVB動畫配音正在衰落

[LV.Master]伴坛终老

3万

精灵王☆

雪点
5554 小时
fokdaniel 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 19:57:18 |阅读模式

黃金時期唔夠黃金,唔代表唔譴責黑暗

我好少講到配音背後嘅安排同制度,因爲呢D資料唔容易觀察,喺節目到只可以睇到佢影響出嚟嘅結果,冇得直接睇到佢乜事。要知佢乜事,要靠傳媒報道、網媒消息、同好消息,但三者都有準確度求證困難的問題。講違反事實嘅嘢,呢度係禁止嘅,我亦過唔到自己嗰關。

不過,有D事經過唔同求證功夫,証明咗的確係,而且有重大影響,甚至有人唔肯承認或正視,咁我覺得真係唔可以唔講個真相。

我想講嘅係,大台喺人事上嘅無理調動,對動畫嘅負面影響,唔係大家可以用鴕鳥政策解決嘅問題。

要講全貌,要由好多年前講起,差唔多有十幾二十年。大台其實從來冇一隊full team嘅導配人手,可以完全做好動畫嘅翻譯配音後製質素。不過,當時嘅節目部舵手何冠中先生在陳志雲先生的支持下,仍銳意開拓非兒童向的晚間深度動畫時段,配音組主管也因應作品所需,給予勝任的導配,包括有些是新晉的。這令到有若干套晚間深度動畫的翻譯和配音,比其他時段的動畫做得好,在當時獲得口碑。(當中最出名嘅係《死亡筆記》,其他嘅仲有《魔剎》、《甲賀忍法帖》等)

後嚟何先生更開闢J2,定位做年輕人台,動畫是佔很重比例的主打,增加大量非兒童向動畫。無可否認,配音組人手是不足的。雖然當時配音組再增加人手,但係初期亦有好多大熱作品嘅翻譯強差人意。後嚟先再透過增加熟悉動畫導配去改善。喺背水戰期間,何先生開展咗動畫管問制度,由香港開山級宅人簡艦長領軍。甚至在cut片問題,時段問題等,也曾有過改善。

可惜嘅係,配音組嘅人手始終有限,同時配音組始終要負責一大堆非動畫嘅配音,唔可以要個個導配都熟悉動畫,一樣需要一些唔熟動畫但熟悉各種劇集嘅專才。在人手分配上,雖然當時的配音組主管、副主管也盡量把熱門動畫給予熟悉的人處理,但同一時間太多,總會有些動畫要分給不熟悉的人去做。其中定位做兒童向嘅,例如Beter兄長期最緊張投訴嘅《寶石寵物》、《花樣精靈》、《星夢學園》嗰D,喺難度上嘅取捨下,都係未必會比到最熟悉動畫嘅人做。或者做嘅人係有心,但係同時間太chur,例如要兼顧劇集或者要趕寫稿等,都會導致容易多咗錯漏。

針對呢個問題,係有構思過改善方法嘅,其中最徹底嘅係考慮成立動畫組,唔單止可以最大程度保證在位嘅人對動畫有heart,唔需要兼顧劇集,仲可以唔只處理譯稿同配音,包括字幕、歌詞翻譯、剪接問題等都有say。當然好遺憾,結果呢個咁鑽石嘅理想從來冇實現過。

仲有唔少其他方案,當中一定唔少得嘅係薪酬待遇方面。只不過又係一直實行唔到。

但縱使冇鑽石,我哋唔可以否認J2嘅開台,同埋佢對動畫處理嘅制度同人事安排,令到動畫粵配有過黃金期,令到唔少非兒童向嘅作品質素提升過。佢嘅提升結果唔係完美,但唔等於佢唔成立。

咁制度幾時被摧毀呢?其實有參與過智囊團工作嘅朋友都已經早知。不過當中涉及唔少人名,我已經將呢段準備發表嘅內容,同埋背後唔會發表嘅証據,全部向本會嘅最大版主呈請咗,等佢批准我先至貼出。

經過相關人士的一連串大型變動後,上方講過種種令粵配動畫好嘅方案,實行唔到嘅當然永遠實行唔到,本來已經實行咗嘅亦被強行打回原形,當中有D參與者、出力者同執行者甚至慘被孭黑鑊。

到而家,壞影響更變本加厲,在上嘅人可以直接現兜兜炒配音員,拍枱大罵,講明就係睇唔起動畫,肆意侮辱前線專業。有人頂唔順個環境自己走,有人肯吃苦頭就被炒,仲喺度而又有heart做動畫嘅人都仲有,不過可能經驗唔夠前人多,同埋喺咁嘅環境下都唔會有氣氛做嘢,會覺得好辛苦好絕望。

所以,雖然黃金時期都仲係未夠黃金,仲係會被Beter兄看不過眼,但不要否定黃金時期,不要把眼前確確實實嘅黑暗期掩飾咗佢,不要不譴責黑暗、縱容黑暗嘅擴大。

kplam + 20 我很赞同
letsgo + 20 真相就係正義

查看全部评分总评分 : 雪点 +40

6 338

土之精灵LV.3

雪点
超人铁兵 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 22:27:12
行紧以前ATV的旧路,慢慢将配音放在冷宫,迟早出事
回复 支持 2 反对 0

风之精灵LV.2

雪点
3224 小时

捐助会员

hzhhzh 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 20:07:53
我觉得粤语配音绝对系TVB唯一嘅优势,高层实在蠢得交关。

风之精灵LV.2

雪点
Pasu 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 20:23:19
粤语越嚟越不受重视

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
285 小时
killua88 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 20:31:19

土之精灵LV.3

雪点
1909 小时
qasdy7 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 20:43:03
现在少人看电视没办法

水之精灵LV.3

雪点
36 小时
hzshuma 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 20:49:56
粤语动画买少见少了

风之精灵LV.1

雪点
1069 小时
karenlau 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 21:06:16
「魔殺」浦澤直樹大神的著作了,因為情商超前係當年很少人知道佢。我都很意外大台會買來配音,呢套動畫陣容已經成為神級配音了,求取一個路人都係盧素娟,程文意佢地

头像被屏蔽

禁止发言

雪点
126 小时
0766miss 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 21:32:13

10万

超级精灵王☆★

懶之練精術師

雪点
4286 小时
allpoogi 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 22:10:39
無線配音比其他公司好,不過配音非無線主力製作。

土之精灵LV.3

雪点
fasn 显示全部楼层 发表于 2018-10-25 22:13:49
留名
雖然內情我唔知道, 但非常睇唔過眼一班冇心搞電視, 不知世情既高層