返回顶部
  • 发帖473
  • 主题3
  • 粉丝0
  • 关注0
大家都在看
相关推荐

[配音员相关讨论] TVB配音组最中意的配音员

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.2

雪点
798 小时
whm315 显示全部楼层 发表于 2013-4-17 04:31:05

TVB配音員好多都好鍾意-
讀書年代:魔童(馮錦堂)、甜甜(林元春)、月野兔(曾佩儀)、浦飯幽助(郭志權) 等等
近年:新八(曹啟謙)、阿銀(黃啟昌)、神樂(何璐怡)、露西(張頌欣) 等等

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2013-4-17 14:33:22

本來我就打算寫文…為何浮一浮水抖氣就俾我見到呢張帖…

我個人傾向鍾意TVB 04年訓練班學員亂入前既配音陣容。講真,舊人同(04年打後)新人比,無論技巧定音質都差左幾皮。雖然聽慣而家班新人配音既人會覺得舊人d聲老,但老老豆豆,舊一批人把聲既變化多好多、可以配既角色多好多。只係而家TVB狂推新人,塞哂班舊人去配d冇咁重要既角色、令佢地冇以前咁突出者~技巧個d就都唔用再多講。04年打後既新人,除左TVB自己主推既黃啟昌、曹啟謙、張裕東、何璐怡等人。好多養左咁多年都仲係養唔熟。(以上純粹個人意見)

以前細個貪靚仔、最鍾意d靚仔聲~♥ 德仔(梁偉德)配既複製人、阿斯蘭殿下、希羅等;謙二(陳卓智)配既大和哥哥;阿so(蘇強文)配既杜拉格斯;JUMMY(郭志權)既巴沙拿…全部都係我杯茶~♥ 之後大d留意多左班配音員,鍾意既人就越來越多。大KEN(陳欣)既藏馬、泰仔、緒方老師超正;招Sir(招世亮)既布歐、新條直輝、麥斯艦長;堂哥(馮錦堂)既丸尾同學、笛子魔童、桃矢哥哥;雷霆既流川、加奧黎、鹿驚老師;阿達(梁志達)既櫻木花道同希索加;威威Sir(林保全)既叮噹、飛影、山田老師…等。另外已故既Ming(黎偉明)既亞提密斯、亞里巴巴、界王神,同退行既阿星(何國星)既成年悟飯、土井老師、加列上尉,同Echo(鄺樹培)既哥瑪獸、申公豹同有線版井宿!全部一級棒~♥

女聲我好多都唔喜歡,主要係因為幾乎把把聲都有我覺得刺耳既時候…不過佢地既技巧同音質都無疑係一流既。個人最鍾意碌Lane(陸惠玲)同小蘭姐(沈小蘭)。前者係變聲女王由婆婆聲(幻海),靚女聲(比迪麗/宮澤雪野),型女聲(天上萼)男聲(和谷)到怪聲(亞古獸)都游刃有餘。後者男聲(火渡凱/塔矢亮)女聲(姬宮杏子/美莉)萌聲(太刀川美美)都咁靚。其他我覺得把聲幾好聽同配得好好既仲有豆豆(曾秀清)配赤木晴子、日下部瑪倫同《魔剎》既妹妹,反串男角都OK(四井峰/三谷祐輝),不過最鍾意都係佢配林心如、正式人靚聲甜;元春姐(林元春)配雪菜,經典小櫻同反串既幼年悟飯;莎朗(梁少霞)既螢子、美琪同艾梅;夏實(鄭麗麗)既菅生香子、歌莉同小丸子。Anita(黃麗芳)既莊子同櫻桃其實都OK,但反串男角(古拿比加/內輪佐助)我就覺得麻麻地、打左少少折扣。而最後,當然唔少得反串男角零瑕疵既珍姐(袁淑珍)既戴翅偉同愛德華;娜姐(雷碧娜)既仁傑、進藤光、小岡、鳴門;太一(黃鳳英)既新丁、小夫、基路亞,同已故既娟姐(盧素娟)既車人、柯南、小智啦!啊!差d漏左!仲有把聲好有特色既瑞華姨(區瑞華)既豪仔同小狼!同樣全部一級棒~♥

基本上我覺得TVB班舊人全部都好正…所以90年代到2000年頭既TVB配音陣容是無敵的!

p.s. 見人講開講下…我個人唔係幾鍾意「留聲堂」。班人有d自以為高人一等、擺出來既姿態有d乞人憎。申請咁麻煩等同要人跪佢先可以知得班配音員d野。但我唔覺得佢地有咁既權利同資格審核其他人。我唔排除佢地做既野俾我地多既(即係Fans Club幹事做既野當然比普通會員多),而我都好尊重佢地。但咁唔代表佢地高其他人一等。佢可以繼續覺得自己有特殊渠道搵到班配音員就吊高賣。但我唔會賣帳。

风之精灵LV.3

「矮仔~愛德華,」

雪点
1582 小时

納茲哈比夏露露基路仔L愛德華·艾爾利克羅羅諾亞卓洛夢想の的愛~靈犀坂田銀時神樂梦想の的爱~初衷波波爱德华.艾力克艾尔凡斯.艾力克莱.马斯丹阪本先生彭格列黑手党乔巴定春志村新八艾爾莎露西

guangdouzi 显示全部楼层 发表于 2013-4-17 14:53:32
blueeyes 发表于 2013-4-17 14:33
本來我就打算寫文…為何浮一浮水抖氣就俾我見到呢張帖…

我個人傾向鍾意TVB 04年訓練班學員亂入 ...

以前好噶配音員真系N多 數都數唔曬 !!好多都好熟悉 雖然大部份名我都唔系好記得 但把聲就好記得
亞古獸啊把聲就最記得了 覺得啊把女聲真系可以配曬啊種類型噶 德仔就唔洗講了 基本上下個時代噶人都中意噶了 仲有雷霆

风之精灵LV.3

雪点
kin12345 显示全部楼层 发表于 2013-4-17 15:18:33

男聲: 陳廷軒 , 何國星, 雷霆 , 陳欣, 阿SO , JIMMY , 張炳強 , 林國雄 , 招世亮, 陳卓智 , 梁偉德 , 鄺樹培 , 梁志達 , 李錦綸  , 翟耀輝 , 陳永信 ,  林保全 , 朱子聰 , 劉昭文
女聲: 黃玉娟,盧素娟 , 黃麗芳, 雷碧娜, 袁淑形, 陸惠玲, 鄭麗麗, 沈小蘭 , 曾秀清 , 林元春, 曾佩儀  , 程文意, 陳凱婷 , 林丹鳳 , 朱妙蘭  , 梁少霞 , 黃鳳英 , 謝潔貞 , 劉惠雲 , 樂蔚 , 姚天麗 , 孫明貞

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2013-4-17 15:24:33
guangdouzi 发表于 2013-4-17 14:53
以前好噶配音員真系N多 數都數唔曬 !!好多都好熟悉 雖然大部份名我都唔系好記得 但把聲就好記得
亞古獸 ...

其實真係數漏好多,漏左好多好似權哥(盧國權)同炳叔(張炳強)呢d專配奸角(斯路/菲利)同閒角(塔矢行洋)既配音員……

啊!!!仲有悟空叔叔(林國雄)!!!!!

土之精灵LV.2

雪点
cherry0108 显示全部楼层 发表于 2013-4-17 19:19:39
梁偉德,黃啟昌,李致琳,曹啟謙,馮錦堂,何璐怡,梁少霞, 鄭麗麗

风之精灵LV.1

雪点
414 小时
江户川 显示全部楼层 发表于 2013-4-19 17:49:00
TVB配音组的我较为喜欢陈皓宜的声线,好萌的感觉啊

1万

炎之精灵LV.1

雪点
827 小时
飞天可乐人 显示全部楼层 发表于 2013-4-19 20:09:45
中意嘅配音员大部分都系啲资深配音员,对新一代应该系2000年之后嘅认识唔深。
男嘅最中意就系把声好型又好man嘅比如冯锦堂、林国雄 、林保全 、陈永信、陈欣、招世亮、苏强文、雷霆、梁志达、翟耀辉、郭志权、陈卓智 而啲声线,可惜有啲退咗行有啲就离开咗TVB!
女配音员嘅话绝大部分都钟意尤其系沈小兰其次就系陆惠玲。而黄丽芳、雷碧娜、袁淑珍、蔡惠萍、林元春、林丹凤、黄凤英、曾秀清、陈凯婷、卢素娟、黄玉娟、区瑞华、孙明贞等而啲资深嘅都系我好中意嘅。而啲前辈大部分无论系少男少女、正太老人家都可以配得好好!

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.2

雪点
arlu000 显示全部楼层 发表于 2013-5-5 19:25:59
何璐怡大小姐
別無他選

水之精灵LV.2

雪点
16 小时
loingmaneng 显示全部楼层 发表于 2013-5-5 21:35:53
林元春