返回顶部
大家都在看
相关推荐

[休闲聊天] 大家童年嗰陣時都玩過乜嘢遊戲機?

4万

精灵王☆

雪点
3579 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 00:49:59
酷斗西记 发表于 2019-10-27 23:15
据我了解,SFC喺国内普及唔到嘅原因有两个:一,SFC游戏机本身就贵,破解卡带同仿制嘅成本太高,盗版商唔 ...

街機遊戲方面嘅話,玩得最多都係台灣IGS製作嘅三國戰紀第一部嘅正宗PLUS同埋風雲再起
記得二零零一年十二月才第一次接觸到街機的,直至二零零二年秋季才搞清楚三國戰紀第一部的原作和風雲再起的區別。我在原作和正宗PLUS加強版乜嘢武將都用過,到最後還是比較喜歡用諸葛亮或者趙雲,用諸葛亮嘅話,都會選擇執倚天劍(火)、青釭劍(冰)、幹將劍(電)(當時我並不知道爆炸屬性嘅太平劍點樣執),直至二零零四年喺屋企電腦用街機模擬器玩三國戰紀之後,通過上網查詢攻略先知道爆炸屬性嘅太平劍正確執法就係必須放棄執冰劍殺掉王平,並且一定要在破解陣型時將呂布打出來,消滅呂布,執電屬性嘅幹將劍和和氏璧。和氏璧係作為執爆炸屬性嘅太平劍嘅必需品。
因為爆炸屬性嘅太平劍就喺第六關雪戰奪荊州嘅荊州城入邊第二層嘅密室,到第二層之後,將牆上出現兩塊凸出的磚塊打掉之後,通往密室嘅樓梯就會出現,必須持有和氏璧才能進入。入去之後,見到一個大箱,打開就見到爆炸屬性嘅太平劍。
至於風雲再起嘅話,我用過趙雲。
風雲版有個特點係:以第三關威震漢中地的走向決定去第四關大意失荊州還是直接去第五關智破八陣圖。因為第四關/第五關是根據遊戲進程決定的。
如果係到陽平關打夏侯惇和張遼的話,那麼就去第四關大意失荊州,
如果係喺北山山林入邊打孟優和曹彰的話,那麼就去第五關智破八陣圖
當時身邊好多人話玩風雲再起執唔到劍,事後證實,風雲再起其實無論是馬超還是諸葛亮,都可以獲得四把劍,方法係
火屬性嘅倚天劍:馬超或者諸葛亮持有傀儡娃娃(在打孫姬的時候撞出來),來到北山戰場的時候,黃忠迅速使出甲,在TIME 97之前進入那個門口噴三柱煙霧的洞穴的門,進去之後,由持有傀儡娃娃的諸葛亮或者馬超故意被火燙一到兩下,然後打開大箱*(必須是持有傀儡娃娃的諸葛亮或者馬超打開),就可以見到火屬性的倚天劍。(但是進入這個密室必須有兩個人)
電屬性嘅幹將劍:進入第四關打大意失荊州,打貂蟬的時候必須在30SEC之內打死貂蟬(需要用降將),這樣的話到上方的荊州城露台(老鷹密室)打掉所有蛇、老鷹的時候,呂布就會出現,打死呂布之後就可以獲得電屬性的幹將劍,並且必須撿起和氏璧
冰屬性的青釭劍:在打呂蒙的時候,要撞呂蒙十幾下,才能掉出冰屬性的青釭劍
爆炸屬性的太平劍:在持有三把劍的情況下,雪戰奪荊州一開始,就進入上方民房的門,打掉裡面的敵人之後,過去就是進入荊州城內部,進入第二層打掉兩個凸出的磚塊之後,就見到荊州密室的樓梯,進去打開大箱就可以見到爆炸屬性的太平劍。

整體而言,風雲再起是靠著連招來獲得相應的成績的,分數達到三千萬分和八千萬分的時候才會獎勵生命,總共只有兩次生命可以獎勵。不連招的話,就算打爆機也是只有幾百萬分,等級個位數。

土之精灵LV.1

雪点
23 小时
睇我 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 09:44:34
小霸王算么?

土之精灵LV.2

雪点
酷斗西记 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 09:57:31
ishida 发表于 2019-10-28 00:24
我記得我第一次玩PS1嘅時候係二零零三年寒假嗰陣時啦,嗰陣時我讀緊初一,就係喺大年初三嗰時候,被小學 ...

以前去玩街机《合金弹头》都是叫去“救伯仔”

依家机铺嘅生意唔使睇都知是点啦!当年沉迷打机嘅人都已经有足够能力买游戏机玩,PS2、PS3、PS4、NS、3DS等,再加上手机可以模拟PS2及以下嘅主机同掌机游戏。印象最深刻嘅是世嘉土星(SS)版《仙剑奇侠传》,比起PC98柔情版,SS版嘅头像好睇好多,最重要嘅是SS版有齐开局CG同结局CG。玩PC98柔情版一开始李逍遥就畀李大娘叫醒,而结局打完最终BOSS就马上退出桌面

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
大板仙人 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 13:12:12

土之精灵LV.1

雪点
18 小时
xhk 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 16:26:39
热血系列 在当时简直就是FC的新大陆啊  和小伙伴玩热血格斗 热血足球 热血运动会 笑不停的
还有忍者龙剑传 好玩的根本停不下来

4万

精灵王☆

雪点
3579 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 19:26:01

小霸王歸屬於FC種類

4万

精灵王☆

雪点
3579 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 19:28:36
酷斗西记 发表于 2019-10-28 09:57

依家机铺嘅生意唔使睇都知是点啦!当年沉迷打机嘅人都已 ...

細個嗰陣時好多街邊嘅機室,基本上都係二零零五年之後,陸續執曬。就以我江門呢邊而言,現在可以話基本上冇曬機室。

4万

精灵王☆

雪点
3579 小时
ishida 显示全部楼层 发表于 2019-10-28 19:34:33
酷斗西记 发表于 2019-10-28 09:57

依家机铺嘅生意唔使睇都知是点啦!当年沉迷打机嘅人都已 ...

我印象還記得,二零零三年嗰陣時,PS2主機需要一千八百幾,手制一個都要一百二十,MEMORD CARD 8MB都要一百二十,可想而知。
到了二零零七年嘅時候,降價降了一半~

[LV.Master]伴坛终老

10万

超级精灵王☆★

懶之練精術師

雪点
4286 小时
allpoogi 显示全部楼层 发表于 2019-10-29 00:11:41
ishida 发表于 2019-10-28 00:26
我現在已經加翻世嘉機,唔好意思~~

不用不好意思,
只是我忽然想起世嘉亦算名機。

风之精灵LV.2

雪点
418 小时
lawli2t 显示全部楼层 发表于 2019-10-29 08:23:50
俄罗斯方块游戏机算唔算