返回顶部
大家都在看
相关推荐

[动画配音讨论] 《數碼暴龍重啟之戰》8位主角同8隻數碼精靈粵語版配音資料(更新5月28日)

[LV.Master]伴坛终老

16万

超级精灵王☆★

雪点
dkmi 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 11:23:33 |阅读模式

本帖原標題:《數碼暴龍01》VS《數碼暴龍重啟之戰》8位主角同8隻數碼精靈粵語版配音資料對比
為咗,更新資料縮減太長標題啦!要改名
各位:   相信大家都知道,本週5月13日星期四起將會開播《數碼暴龍重啟之戰》啦!咁樣,係播放嘅前夕同正式播放嘅過程當中。想俾大家知道,兩個版本嘅主角陣型香港粵語配音員資訊進行對比一下。睇下,會唔會有驚喜發現啦!
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/% ... 2%E5%88%97%E8%A1%A8

《數碼暴龍01》八位被選中嘅細路同《數碼暴龍重啟之戰》八位被選中嘅細路配音資訊:

《數碼暴龍01》 配音員 《數碼暴龍重啟之戰》 配音員
八神太一 黃鳳英 八神太一 劉惠雲
八神光 林元春 八神光 林元春
石田大和 陳卓智 石田大和 陳卓智
高石岳 袁淑珍  高石岳 袁淑珍
武之內空 鄭麗麗 武之內空 鄭麗麗
泉光子郎 區瑞華 泉光子郎 詹健兒
太刀川美美 沈小蘭 太刀川美美 沈小蘭
城戶丈 馮錦堂 城戶丈 李安邦

《數碼暴龍01》八隻數碼精靈同《數碼暴龍重啟之戰》八隻數碼精靈配音資訊:

《數碼暴龍01》 成長階段過程:幼年期I幼年期II成長期成熟期完全體(1)完全體(2)究極體(1)究極體(2) 超究極體
亞古獸 黑球獸(陸惠玲) 滾球獸(陸惠玲) 亞古獸(陸惠玲) 暴龍獸(陳欣) 喪屍暴龍獸(陳欣) 機械暴龍獸(陳欣) 戰鬥暴龍獸(陳欣) 奧米加獸(陳欣)
加布獸 布尼獸(林丹鳳) 獨角獸(林丹鳳) 加布獸(林丹鳳) 加魯魯獸(林丹鳳) 獸人加魯魯獸(林丹鳳) 鋼鐵加魯魯獸(林丹鳳)   奧米加獸(陳欣)
比丘獸 豆苗獸(林元春) 比高獸(林元春) 比丘獸(林元春) 巴多拉獸(李錦綸) 伽樓達獸(李錦綸)
甲蟲獸 泡沫獸(林保全) 年糕獸(林保全) 甲蟲獸(林保全) 比多獸(林保全) 超比多獸(林保全)
巴魯獸 浮球獸(蔡惠萍、黃麗芳、盧素娟) 種子獸(蔡惠萍、黃麗芳、盧素娟) 巴魯獸(蔡惠萍、黃麗芳、盧素娟) 仙人掌獸(蔡惠萍、黃麗芳、盧素娟) 花仙獸(蔡惠萍、黃麗芳、盧素娟)
哥瑪獸 比茲獸(鄺樹培) 布加獸(鄺樹培) 哥瑪獸(鄺樹培) 海獅獸(鄺樹培) 祖頓獸(鄺樹培)
巴達獸 浮游獸(雷碧娜) 迪哥獸(雷碧娜) 巴達獸(雷碧娜) 天使獸(蘇強文) 神聖天使獸(蘇強文)
迪路獸 雪球獸(梁少霞) 貓貓獸(梁少霞) 小狗獸(梁少霞) 迪路獸(梁少霞) 天女獸(梁少霞)
《數碼暴龍重啟之戰》 成長階段過程:幼年期I幼年期II成長期成熟期完全體(1)完全體(2)究極體(1)  究極體(2) 超究極體
亞古獸 亞古獸(陸惠玲) 暴龍獸(陳欣) 奧米加獸(陸惠玲、林丹鳳)
  加布獸 加布獸(林丹鳳) 加魯魯獸(林丹鳳) 奧米加獸(陸惠玲、林丹鳳)
比丘獸 比丘獸(林元春) 巴多拉獸(林元春)
  甲蟲獸 甲蟲獸(黃啟昌) 比多獸(黃啟昌)
巴魯獸 巴魯獸(魏惠娥) 仙人掌獸(魏惠娥)
哥瑪獸
  巴達獸
  迪路獸

6 77

3万

精灵王☆

雪点
4357 小时
UZIXA 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 11:25:30
驚喜就唔知。唔好做太差就得。

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 11:32:13
估计大换血!

土之精灵LV.3

雪点
190 小时
hjm123 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 12:06:45
家下的新配音员,唔系话唔得,而是经验唔多够,配音没感情,平铺直述甘样。

风之精灵LV.1

雪点
lg369369 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 12:19:14

我估都係大改,新版hea做每集一個單元,同以前 01對比唯一稱讚嘅係分支進化路線

巴多拉獸同伽樓達獸係李錦綸?女人變男人?

成长值: 3335

7万

精灵魔法师☆★

四聯幫揸Fit人

雪点
1304 小时
为帅云澈 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 12:22:51
數碼暴龍重啟之戰系算重制版定系续集版本黎嘅啊。

16万

超级精灵王☆★

雪点
dkmi 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 12:42:34
lg369369 发表于 2021-5-10 12:19
我估都係大改,新版hea做每集一個單元,同以前 01對比唯一稱讚嘅係分支進化路線

巴多拉獸同伽樓達獸係李 ...

維基資料,大概係咁樣寫嘅!其實,我都對於呢一個都有疑問

16万

超级精灵王☆★

雪点
dkmi 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 12:43:52
为帅云澈 发表于 2021-5-10 12:22
數碼暴龍重啟之戰系算重制版定系续集版本黎嘅啊。

都算係重製版來啊!

成长值: 3335

7万

精灵魔法师☆★

四聯幫揸Fit人

雪点
1304 小时
为帅云澈 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 12:50:17
dkmi 发表于 2021-5-10 12:43
都算係重製版來啊!

喔,我以为有出续集版添

风之精灵LV.2

雪点
191 小时
abczzm 显示全部楼层 发表于 2021-5-10 13:00:49
旧年睇咗几集就冇再睇到希望暑假可以重新追返