返回顶部
yuki 7土之精灵LV.3

此人很懒,什么也没有留下

• 发帖332
  • 主题2
  • 粉丝0
  • 关注0
大家都在看
相关推荐

[休闲聊天] 点解80、90年代d港电视电影睇极都唔厌呢?

土之精灵LV.3

雪点
yuki 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 10:16:10 |阅读模式

哩几年一直翻煲d港产片,但无奈国内网站d粤语原声片越来越少

80-90年代个d电影、电视剧真心好睇,真系唔知点解,就算系小成本制作的片都好用心好好睇,现在已经唔想开电视睇,觉得d电视剧淡而无味,就算去电影院睇电影都系睇有老戏骨的电影。

我霖到几个原因:
1、演员专业
2、编剧写剧本之前真系做晒材料搜集,古装剧、美食之类的,就算系鬼戏都做埋资料搜集
3、渠地真系讲团队精神的,有种团结的感觉

国内的电视剧最巴闭就系睇晒《李云龙》了,还有《爱情公寓》,《仙剑1》,其他真系霖唔到了,其他抗日剧一部都未睇过

另外一提,好鬼中意睇日剧,总觉得冥冥中有种凝聚力即系团结的力量,哩d也相国产片度完全感受唔到

唔知系咪细个的时候比港剧同日剧洗脑洗得多,搞到现在都中意集体努力讲道义呢。虽然已经唔敢明目张胆甘讲,但系都唔中意做25仔的耶。
哩度顺便讲d95搭8离题的耶,当年我还在体zhi打工的时候,老细比人督hui,作为一个临记好不幸比抓左去盘,盘我个扑j竟然叫我只要你话老细指示你做你就可以走啦。我当场扯火,冇做过你叫我点认,老细冇做过你叫我点督?后来冇办法班扑j就放我走

还有记得细个的时候,学校有个电话丢个1蚊银就可以打电话,后来有人发现唔洗比钱都可以打到电话,甘个个都去试啦,有次老师上课的时候就要查哩件事,叫d人自己认错,有个同学自己弹起,老师见到冇几个企起身,就开始鼓励d学生去督其他d人出来,然后有个同学督埋我出来。我承认我做得唔岩,但系我唔多中意哩d教人督hui的行为,搞到日后你防我防
2 149
 成长值: 7640

精灵魔法师☆★

雪点
980 小时
独孤九剑 来自手机 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 10:54:51
我捻电视剧嘅拍摄器材的成本都系原因之一,以前ng一次会俾人闹,因为当时拍摄用胶卷,所以演员都尽量唔ng,力求做到最好,所以戏就好睇

依家啲小鲜肉边有演技,以为有个样就得,但系当佢地年纪有翻甘上下,先嚟恶补演技果阵,又有另外新嘅小鲜肉代替佢地,恶性循环之下,于是依家啲戏就冇以前嘅咁好睇。李雨阳我捻大家都记得,四叶草时期相貌真系偶像派,可惜演技一直上唔去
回复 支持 1 反对 0

1万

炎之精灵LV.1

雪点
2644 小时
小魔女 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 11:00:59

其实楼主你根本没有找到真正的原因,。。

真正的原因是出生年代。觉得80-90年的电视电影看不厌,那是因为有这个想法的人基本大多数是80后左右。。你试试问00后的看看,他们就会觉得这些电影里不管是人物装扮,发型 场景等都老土得要死。。

换一个角度。为什么80后的人觉得现在的小鲜肉,歌手都很垃圾,然而他们又这么多粉丝? 张学友被称为歌神,但是你问问现在10几岁20几的,我听过不少人说难听甚至说他的声音像牛一样,这又是何解?

其实不同年代的人对这些东西都会有不同看法。我们觉得80-90的好,别人觉得垃圾,别人觉得现在的好,我们这代人又觉得拍得一塌糊涂。。。无他。。。
回复 支持 1 反对 0

1万

炎之精灵LV.1

雪点
lijunjie 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 10:24:05
我就知古惑仔睇极都唔厌

土之精灵LV.3

雪点
yuki 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 10:27:19
lijunjie 发表于 2021-6-29 10:24
我就知古惑仔睇极都唔厌

哩个系,虽然题材唔多好,但系我睇到道义,团结

1万

炎之精灵LV.2

雪点
2502 小时
andyfans 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 10:46:48
yuki 发表于 2021-6-29 10:27
哩个系,虽然题材唔多好,但系我睇到道义,团结

小時候覺得是壞電影

1万

炎之精灵LV.1

最靚嘅仔

雪点
waifung 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 10:52:50
而家睇八九十年代啲電影電視真係好自然,唔知係咪比較貼地啲(當時睇可能唔係)

[LV.Master]伴坛终老

1万

炎之精灵LV.2

馬鹿一個

雪点
lewislee 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 11:07:41
出生年代不同  所接觸的流行文化和娛樂都不同
加上現在各種類型的娛樂百花齊放,人們都各自被吸引,分散在不同的區塊,較難找到志同道合的人

土之精灵LV.3

雪点
yuki 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 11:16:27
waifung 发表于 2021-6-29 10:52
而家睇八九十年代啲電影電視真係好自然,唔知係咪比較貼地啲(當時睇可能唔係)

对我都觉得系,觉得好好睇,搞笑的真的好搞笑

土之精灵LV.3

雪点
yuki 显示全部楼层 发表于 2021-6-29 11:19:03
独孤九剑 发表于 2021-6-29 10:54
我捻电视剧嘅拍摄器材的成本都系原因之一,以前ng一次会俾人闹,因为当时拍摄用胶卷,所以演员都尽量唔ng, ...

四叶草我有印象,但系觉得麻麻地,唔多吸引

之前睇一个《娱乐审死官》的节目,渠地话国内有d数字演员,唔记得台词的时候就用数字来凑数,然后配音

记得《男亲女爱》我已经睇左不少于5次了,还有金装四大才子、洗冤录等等哩d都睇好多次了