返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《侏羅紀公園》+《迷失世界》配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 17:59:19 |阅读模式

影片名稱 侏羅紀公園 Jurassic Park
(當年嘅世紀猛片,用3D電腦技術復原史前動物嘅里程碑之作,用科幻喜劇風格諷刺人類妄圖控制大自然嘅自大野心)

類別 電影

首播日期 1997(具體日期不明)

重播日期(已知日期) 25/7/2004、31/7/2005、11/6/2006、11/12/2010、20/10/2012、19/7/2014、22/10/2017、25/3/2018、13/3/2021(可能係TVB最鍾意重播嘅西片之一,值得一提嘅係我記得2014重播嘅時候冇明珠台台標唔知係唔係因為版權問題)

播放頻道 明珠台

備註 1993年美國電影

配音員 角色名稱 演員

張炳強——古艾倫(Sam Neill飾演)
(第一男主角,恐龍專家,施愛莉男朋友,與現代世界格格不入兼且好唔鍾意細路,最後因為保護歷珊同添美嘅經歷而有所改變)

盧素娟(已故)——施愛莉(Laura Dern飾演)
(女主角,古植物學家,古艾倫女朋友,嚴重懷疑史匹堡對女性有偏見因為佢連開番個電網都差啲電死添美)

招世亮——馬毅仁(Jeff Goldblum飾演)
(第二男主角,數學家,幽默不羈兼多嘢講,佢一邊跑一邊用火棒吸引暴龍注意嘅一幕後來畀《侏羅紀世界》致敬)

源家祥(已故)——夏約翰(Richard Attenborough飾演,演員已故)
(侏羅紀公園老闆,一心建造獨一無二嘅主題公園,經歷慘劇之後大徹大悟終於放棄原來嘅想法)

陸惠玲——歷珊(Ariana Richards飾演)
(夏約翰外孫女,電腦高手,同細佬成日鬥嘴,片尾危急時刻操作電腦系統關門暫時擋住速龍)

鄭麗麗——添美(Joseph Mazzello飾演)
(夏約翰外孫,崇拜古艾倫並且對恐龍非常感興趣,同家姐成日鬥嘴)

林保全(已故)——黎丹尼(Wayne Knight飾演)
(肥佬程序員,貪心不足,為咗偷運恐龍胚胎而搞到公園大多數電網癱瘓,最終惡有惡報)

陳欣——歐雷(Samuel L. Jackson飾演)
(黑人程序員,死剩隻手)

蘇強文(個人覺得阿So配哩位唔多食把聲,唔知當時嘅導配點諗)——莫羅拔(Bob Peck飾演,演員已故)
(恐龍主管,對速龍非常防範,可惜始終唔夠佢哋聰明)

林國雄——曾當奴(Martin Ferrero飾演)
(夏約翰班投資者嘅代表律師,眼裡面只有錢,兼且最後真係多得馬毅仁唔少)

雷霆——吳亨利(黃榮亮飾演)
(夏約翰手下嘅恐龍研究員,哩位仁兄後續戲份更加多)

P.S.:非常多謝壇友——黎小崎提供部分資料,唔單止搞清楚而家重播嘅《侏羅紀公園》系重新配音版本,而且仲提供咗部分重播日期。

影片名稱 迷失世界 The Lost World: Jurassic Park
(比前作諷刺面更大,今次唔單止諷刺資本家仲勁辛辣咁諷刺所謂嘅“環保人士”,當然亦都比前作更加血腥,不過可能由於上映尺度問題原因導致片裡面有啲情節前後唔夠連貫)

類別 電影

首播日期 26/8/2001

重播日期 27/7/2003、29/8/2004、7/8/2005、18/6/2006、13/4/2013、26/7/2014、29/10/2017、14/3/2021(可能係TVB最鍾意重播嘅西片之一,值得一提嘅係我記得2014重播嘅時候冇明珠台台標唔知係唔係因為版權問題)

播放頻道 明珠台

備註 1997年美國電影

配音員 角色名稱 演員

招世亮——馬毅仁(Jeff Goldblum飾演)
(升le變第一男主角,數學家,因為爆上次單慘劇嘅大鑊而畀人搞到雞毛鴨血,強烈反對啲人再去接觸恐龍)

陸惠玲——何莎拉(Julianne Moore飾演)
(女主角,古生物學家,累街坊二人組亞軍,前期勁黑人憎,後面表現有所洗白)

蘇強文——范奧力(Vince Vaughn飾演)
(環保分子,累街坊二人組冠軍,因為搞破壞而累死成村人,最後唔死真係冇天理)

盧國權——盧倫(Pete Postlethwaite飾演,演員已故)
(基靈行動收成組領隊,一心上島想捕獵雄性暴龍,最後因為所有知己好友死清光而同基靈公司決裂)

林保全(已故)—— 洛(台詞顯示為洛彼得,Arliss Howard飾演)
(基靈公司新負責人,夏若瀚外甥,想搞聖迭戈侏羅紀公園,最後終於為自己嘅妄想付出代價)

源家祥(已故)——夏若瀚(Richard Attenborough飾演,演員已故)
(基靈公司前負責人,洛彼得舅父,因為前作嘅慘劇而被踢出公司,由資本家變成咗自然主義者)

潘文柏——祈艾迪(Richard Schiff飾演)
(野外裝備專家,全片最偉大嘅人)

梁少霞——姬莉(Vanessa Lee Chester飾演)
(馬毅仁個女,體操好手,偷偷跟老豆上島)

李錦綸——阿戴(台詞顯示為戴爾達,Peter Stormare飾演)
(盧倫副手,性格殘忍,最後畀一群原顎龍以彼之道還施彼身)

陳永信——阿貝(台詞顯示為貝羅拔,Thomas F. Duffy飾演)
(基靈行動收成組裡面嘅恐龍專家,一個可能橫死掂死都係要死嘅人)

黃子敬——阿齊(Harvey Jason飾演)
(盧倫嘅捕獵拍檔,過長草叢嘅時候叫大家唔好行入長草度嘅人,最後無喇喇就話佢釘咗,但係點釘片裡面冇講到)

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
0 21

[LV.Master]伴坛终老

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 19:09:50
你好多古老资料

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 19:30:23

最近睇旧片听嘅,加埋坛友帮手补充嘅资料

成长值: 7750

精灵魔法师☆★

雪点
981 小时
tvb经常将西片人名本地化
期待终结者系列嘅配音表

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 20:13:03
独孤九剑 发表于 2021-7-2 20:10
期待终结者系列嘅配音表

迟啲睇下先,我惊第一部我可能冇几个识,1994年嘅阵容,当时嘅配音员我可能唔多熟
我唔明TVB点解要重配第二部,娟姐带病呕心沥血配嘅遗作竟然都舍得洗咗佢……

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 20:15:27
期待终结者系列嘅配音表

其实西人人名本地化唔系TVB搞嘅,系英国殖民当局为咗笼络华人搞嘅,属于香港特色
你回忆下《非常外父拣女婿》第二部香港译名叫咩,完全唔关TVB事……

[LV.Master]伴坛终老

8万

精灵王☆

雪点
2992 小时
kingsky80 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 20:54:38
請問一下,最近《侏罗纪公园》重配版有重播吗?

风之精灵LV.1

雪点
865 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 20:56:49
kingsky80 发表于 2021-7-2 20:54
請問一下,最近《侏罗纪公园》重配版有重播吗?

有啊,睇上面重播日期啊,今年3月份

1万

炎之精灵LV.2

雪点
热情人心 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 22:18:24
期待终结者系列嘅配音表

终结者第四部开始大部分配音员更换了

成长值: 7750

精灵魔法师☆★

雪点
981 小时
独孤九剑 显示全部楼层 发表于 2021-7-2 22:51:15
JVT 发表于 2021-7-2 20:15
其实西人人名本地化唔系TVB搞嘅,系英国殖民当局为咗笼络华人搞嘅,属于香港特色
你回忆下《非常外父拣 ...

原来系咁,学到嘢喇