返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TVB版西片《魔戒》三部曲配音表

风之精灵LV.1

重度偏執狂+完美主義者=喪

雪点
864 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 17:32:58 |阅读模式

影片名稱 魔戒首部曲:魔戒現身 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
(真人電影全系列第一部,冒險類型)

類別 電影

首播日期 28/8/2005(明)

重播日期 6/1/2008(翡)、20/2/2010(明)、29/12/2013(明)、28/12/2014(明)、30/8/2015(明)、15/8/2021(明)

播放頻道 明珠台、翡翠台

備註 2001年美國電影

配音員 角色名稱 演員

梁偉德(德仔通常相對比較少有機會配西片主角,哩個可以算係代表作)——佛羅多·巴金斯(Elijah Wood飾演)
(第一男主角,同阿叔生活夏爾嘅哈比人,將會因為至尊魔戒現身而成為魔戒遠征隊持戒人)

譚炳文(已故,炳文叔將角色威嚴又仁慈嘅性格配到淋漓盡致)——甘道夫Ian McKellen飾演)
(第二男主角,識得放煙花嘅灰袍巫師,魔戒遠征隊組織者兼精神領袖)

陳欣——亞拉岡(Viggo Mortensen飾演
(第三男主角,人稱“神行者”,魔戒遠征隊成員,智勇雙全又身手不凡,實際身份相當高貴)

張炳強(退行)——波羅莫Sean Bean飾演
(剛鐸攝政王長子,加入魔戒遠征隊可能另有目的,其實見到演員個樣你就知佢咩下場……)

陳卓智(又配哩種肥仔角色)——山姆衛斯·金哲Sean Astin飾演)
(暱稱“山姆”嘅哈比人,巴金斯家嘅花王,魔戒遠征隊成員,同佛羅多·巴金斯係死黨)

陳曙光(退行)——撒魯曼Christopher Lee飾演,演員已故)
(本作最大反派,艾辛格嘅白袍巫師,本來係甘道夫嘅朋友,不過勢估唔到……)

蘇強文——勒苟拉斯Orlando Bloom飾演)
(一頭白色長髮嘅精靈,亞拉岡嘅朋友,魔戒遠征隊成員,武器係弓箭)

陳永信——金靂John Rhys-Davies飾演)
(留有捲曲長鬚嘅矮人,摩利亞王族,魔戒遠征隊成員,擅使一柄斧頭)

林保全(已故)——比爾柏·巴金斯Ian Holm飾演,演員已故)
(佛羅多·巴金斯嘅阿叔,上一任持戒人,雖然心智一度被迷惑,但係始終都交出咗至尊魔戒)

李致林——皮利格林·圖克Billy Boyd飾演)
暱稱“皮聘”嘅哈比人,同金髮嘅梅里鐸·班狄畢係孖公仔,魔戒遠征隊成員,經常搞亂檔

黃榮璋——梅里鐸·班狄畢(Dominic Monaghan飾演
暱稱“梅里”嘅哈比人,同黑髮嘅皮利格林·圖克係孖公仔,魔戒遠征隊成員

潘文柏——愛隆Hugo Weaving飾演)
(利分戴爾精靈王,亞玟之父,主持會議召集各種族商討點樣對抗索倫)

陸惠玲——Galadriel全系列冇提過角色名,Cate Blanchett飾演)
(洛羅尼安森林女王,法力高強兼意志堅定,擁有預言能力)

陳凱婷——亞玟Liv Tyler飾演)
利分戴爾公主,愛隆之女,同亞拉岡相戀,冒死救佛羅多·巴金斯出險境)

雷霆——哈爾達Craig Parker飾演)
(洛羅尼安森林守衛首領,喺森林裡面攔截魔戒遠征隊)

招世亮(把聲經過處理其實聽唔多出)——咕魯Andy Serkis聲演
(一隻奇形怪狀嘅生物,係比爾柏·巴金斯對上一任嘅持戒人)

影片名稱 魔戒二部曲:雙城奇謀 The Lord of the Rings: The Two Towers
(真人電影全系列第二部,冒險+戰爭類型,戰爭場面恢宏並被視為經典)

類別 電影

首播日期 11/12/2005(明)

重播日期 23/3/2008(翡)、27/2/2010(明)、22/8/2021(明)

備註 2002年美國電影

配音員 角色名稱 演員

梁偉德——佛羅多·巴金斯Elijah Wood飾演)
(第一男主角,至尊魔戒持戒人,同山姆衛斯·金哲以及史麥戈踏上前往末日山脈嘅危險旅程)

陳卓智——山姆衛斯·金哲Sean Astin飾演)
(戲份好多變成本作第二男主角,暱稱“山姆”嘅哈比人,佛羅多·巴金斯嘅僕人,始終極度懷疑史麥戈

陳欣——亞拉岡Viggo Mortensen飾演)
(第三男主角,片頭帶勒苟拉斯同金靂追蹤皮利格林·圖克同梅里鐸·班狄畢,後來多次協助洛汗王國解除危機)

張炳強(退行)——希優頓Bernard Hill飾演)
(洛汗國王,開頭中咗撒魯曼嘅魔咒兼且被葛力馬控制,畀甘道夫解救之後恢復正常並指揮聖盔谷之戰)

招世亮(把聲經過處理其實聽唔多出)——史麥戈Andy Serkis聲演)
(人稱“咕魯”,偷至尊魔戒嗰陣畀佛羅多·巴金斯同山姆衛斯·金哲誘捕,但係靠呃到佛羅多嘅信任而得以陪佢上路

一頭白色長髮嘅精靈,武器係弓箭,會同金靂喺戰場上鬥殺人多

(留有捲曲長鬚嘅矮人,擅使一柄斧頭會同勒苟拉斯戰場上鬥殺人多

譚炳文(已故)——甘道夫Ian McKellen飾演)
(前作跌入深淵,點知大難不死仲變咗白袍巫師,喺電影中後段消失好長時間所以唔算男主角之一)

陳曙光(退行)——撒魯曼Christopher Lee飾演
,演員已故
(本作最大反派,投靠索倫之後將艾辛格搞到烏煙瘴氣,最後亦都因為咁而衰收尾)

(暱稱“皮聘”嘅哈比人梅里鐸·班狄畢誤入法貢森林,片尾發揮重大作用

黃榮璋——梅里鐸·班狄畢Dominic Monaghan飾演)
暱稱“梅里”嘅哈比人,皮利格林·圖克誤入法貢森林,一直苦勸樹鬍參戰

翟耀輝——法拉墨David Wenham飾演)
剛鐸攝政王幼子,捉住佛羅多·巴金斯同山姆衛斯·金哲之後想效法兄長將至尊魔戒帶翻剛鐸,結果……

林保全(已故,把聲經過處理根本聽唔出)——樹鬍John Rhys-Davies聲演)
(法貢森林守護樹人之一,發現誤闖嘅皮利格林·圖克同梅里鐸·班狄畢,對森林之外嘅事務唔多關心

梁志達——葛力馬Brad Dourif飾演)
(洛汗王國奸臣,覬覦伊歐玟,最終所有陰謀畀甘道夫一行人粉碎)

朱妙蘭——伊歐玟Miranda Otto飾演)
(洛汗公主,希優頓之女,暗戀亞拉岡)

李錦綸——伊歐墨Karl Urban飾演)
(洛汗大將,希優頓外甥,忠心耿耿,可惜因為舅父畀葛力馬控制而被驅逐)

利分戴爾公主,愛隆女,因為深愛亞拉岡而好唔情願咁踏上前往海外仙境嘅旅途)

利分戴爾精靈王,亞玟之父,有同洛羅尼安森林女王心靈對話嘅能力,一直勸亞玟去海外仙境

陸惠玲——Galadriel系列冇提過角色名,Cate Blanchett飾演)
(洛羅尼安森林女王,有同愛隆心靈對話嘅能力

雷霆——哈爾達Craig Parker飾演)
(洛羅尼安森林守衛首領,為履行盟約而率領麾下協防聖盔谷)

影片名稱 魔戒三部曲:王者再臨 The Lord of the Rings: The Return of the King
(真人電影全系列第三部,冒險+戰爭類型,雖然戰爭場面更加震撼但係處理硬係感覺冇第二部好)

類別 電影

首播日期 10/9/2006(明)

重播日期 24/3/2008(翡)、30/11/2008(明)、6/3/2011(明)、29/8/2021(明)

備註 2003年美國電影

配音員 角色名稱 演員

梁偉德——佛羅多·巴金斯Elijah Wood飾演)
(第一男主角,至尊魔戒持戒人,同山姆衛斯·金哲歷盡考驗劫難之後終於……)

陳卓智——山姆衛斯·金哲Sean Astin飾演)
(第二男主角,暱稱“山姆”嘅哈比人,佛羅多·巴金斯嘅僕人,多次救佛羅多·巴金斯於水深火熱之中

譚炳文(已故)——甘道夫Ian McKellen飾演)
(第三男主角,白袍巫師,屢次喺中土世界嘅危急關頭出手扭轉乾坤)

陳欣——亞拉岡Viggo Mortensen飾演)
(第四男主角,剛鐸皇位繼承人,以身犯險前往丁禍試圖改變剛鐸滅亡嘅命運)

林保全(已故,保全叔代招sir配之後邪惡感出曬嚟)——史麥戈(怪物形態,Andy Serkis聲演)
(本作最大反派,人稱“咕魯”,假意為佛羅多·巴金斯引路,實際上想置佢於死地

(暱稱“皮聘”嘅哈比人,本作戲份大增,因為通過帕蘭特里石窺見幻象而被甘道夫帶到米那斯提力斯
P.S.:左聽右聽始終唔覺第三部皮聘嘅配音員有換人,應該唔係陳振安(可惜對佢把聲已經冇印象),個人認為維基百科有誤。

一頭白色長髮嘅精靈,武器係弓箭,會同金靂喺戰場上鬥殺人多

(留有捲曲長鬚嘅矮人,擅使一柄斧頭,會同勒苟拉斯戰場上鬥殺人多

張炳強(退行)——希優頓Bernard Hill飾演)
(洛汗國王,應剛鐸求救率騎士趕赴米那斯提力斯,出征前授意伊歐玟為洛汗王國繼承人)

朱妙蘭——伊歐玟Miranda Otto飾演)
洛汗公主,希優頓之女,喬裝混入洛汗大軍前往救援米那斯提力斯

黃榮璋——梅里鐸·班狄畢Dominic Monaghan飾演)
暱稱“梅里”嘅哈比人,因為太矮而被拒絕加入洛汗援軍當中,隨後畀伊歐玟帶埋上戰場

張英才(退行)——迪耐瑟John Noble飾演)
(剛鐸攝政王,拒絕將皇位交翻畀亞拉岡,重視已故嘅長子波羅莫而輕視幼子法拉墨)

翟耀輝——法拉墨David Wenham飾演)
剛鐸攝政王幼子,被父王冷漠對待,無奈率領騎士向已經淪陷嘅奧斯吉力亞斯發動自殺式攻擊

利分戴爾精靈王,亞玟之父,指點亞拉岡反敗為勝之險策並將重鍛嘅聖劍交到佢手上

利分戴爾公主,愛隆女,因為唔捨得亞拉岡而拒絕前往海外仙境,並請求愛隆重鍛聖劍)

陸惠玲——Galadriel系列冇提過角色名,Cate Blanchett飾演)
(洛羅尼安森林女王,法力高強,係佛羅多·巴金斯嘅重要精神支柱

鄺樹培(退行)——史麥戈(人形,Andy Serkis飾演)
(為搶奪至尊魔戒而捏死狄雅哥,後來受至尊魔戒控制而漸變怪物,原來嘅人格有時會出現)

黃子敬——比爾柏·巴金斯Ian Holm飾演
,演員已故
(佛羅多·巴金斯嘅阿叔,本作樣貌已經衰老,片尾被精靈邀請坐船離開中土世界)
P.S.:維基百科資料有誤,明顯係敬叔,絕對唔係保全叔。

劉昭文——安格馬的巫王Lawrence Makoare飾演,Andy Serkis聲演)
(九戒靈之首,據甘道夫所講佢曾經喺第一部於風雲頂用劍拮傷佛羅多·巴金斯)

黃啟昌——狄雅哥Thomas Robins飾演)
(至尊魔戒真正發現者,但都未揸暖就已經畀史麥戈捏死)

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
3 37
头像被屏蔽

[LV.Master]伴坛终老

禁止发言

雪点
pinkywong 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 21:00:32

风之精灵LV.1

雪点
864 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 21:09:44
pinkywong 发表于 2021-11-6 21:00
楼主介绍得好详尽!

最近难得三部一齐重播,顺便写下啫,可惜仲系有少数几个角色嘅配音唔敢肯定系边个

1万

炎之精灵LV.1

雪点
7239 小时
fsjx123 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 21:19:50
好犀利啊~好多都几出名的,希望后继有人吧~

风之精灵LV.1

雪点
864 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 21:22:23
fsjx123 发表于 2021-11-6 21:19
好犀利啊~好多都几出名的,希望后继有人吧~

而家曾志伟揸旗,TVB算系进入咗复苏期,应该会有

头像被屏蔽

禁止访问

雪点
447 小时
动漫小子 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 23:01:31

风之精灵LV.1

雪点
864 小时

西雅爾·法多姆海貝

JVT 显示全部楼层 发表于 2021-11-6 23:07:27

论坛应该有挂?

5万

精灵王☆

雪点
vx2240w 显示全部楼层 发表于 2021-11-7 01:21:15
三部曲嘅配音陣容夠曬豪華,唔知嚟緊嘅西片係有有望重現呢

16万

超级精灵王☆★

雪点
dkmi 显示全部楼层 发表于 2021-11-7 05:50:59
好感動,有咁好嘅粵語聲優啊

1万

炎之精灵LV.2

雪点
2538 小时
andyfans 显示全部楼层 发表于 2021-11-7 10:10:28
認到把聲好利害