返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《末日戒备》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 20:09:34 |阅读模式

影片名稱:末日戒備 The Peacemaker

備註:1997年美國電影

明珠臺電影《末日戒備》,又名「和平締造者」,系一部反恐題材動作片

本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

姬祖莉:(妮歌·潔曼 飾演) 陸惠玲(常配)
女主角,美國白宮反核武走私小組署理組長,才思敏捷,膽識過人,臨危受命追查俄境內核彈爆炸事件嘅始末,查明背後嘅真相,與男主角陸軍特種部隊中校狄湯姆拍檔展開調查,並發現咗事件背後藏有更大嘅陰謀同危機

狄湯姆:(佐治·古尼 飾演) 林保全(常配)
男主角,美國陸軍IFOR特種部隊中校,喺俄羅斯涉嫌違反軍紀而正接受調查,因熟悉俄羅斯人脈且有情報工作經驗,受命作為軍方聯絡人與女主角核專家姬祖莉博士拍檔,對俄國核爆炸事件展開調查,歷經九死一生重重險阻,最終追回失蹤嘅核武,成功化解核危機,對女主角有好感

賈杜桑:盧國權
反派Boss,東歐小國波斯尼亞議會成員,塞爾維亞人,古典鋼琴家,極富藝術細胞,因妻女意外死於恐襲戰亂,心生怨念成為恐怖分子,為向世界報復而替補遇刺嘅波黑塞爾維亞財政部長,出使聯合國大會和談,暗中攜帶從俄走私得來嘅核彈頭進入美國本土,企圖炸毀設喺紐約嘅聯合國總部

莫獲都:鄺樹培
反派,杜桑同父異母嘅細佬,波斯尼亞嘅塞爾維亞人,民族主義激進分子,系走私和販賣黑市軍火嘅慣犯,聯同俄高級軍官戈艾里走私偷走嘅核彈頭,並拆下其中一枚核彈頭嘅起爆體返波斯尼亞

戈艾里:黃子敬
大反派,俄羅斯高級軍官,被恐怖分子收買走私核武從中獲取暴利,偷走咗從俄某導彈基地裁減嘅十枚核彈頭,並於俄境內烏拉爾山脈附近引爆其中一枚嚟掩蓋痕跡,其余九枚則偽裝成醫療物資用貨車親自押運走私出境

晏馬克:招世亮
CIA情報處主管,女主角嘅上司

漢泰利:陳曙光(字幕顯示系泰漢利)
美國國家安全顧問,受美國總統特別授權全面負責組織領導調查俄核危機事件

加上將:梁耀昌
美國陸軍上將,男主角嘅上司,代表國防部軍方協同女主開展調查俄核危機事件工作

簡:潘文柏
白宮反核武走私小組幹員,女主角嘅同事

禾迪米:張英才
俄羅斯軍方情報部門上校,和男主角私交甚篤,喺奧地利協助男女主調查核危機事件,為男女主提供情報線索,調查過程中不幸被黑幫槍手殺害

舒德卓:招世亮
俄羅斯黑幫及前蘇聯特工組織戈迪克位於奧地利維也納嘅代理人,負責打理俄與世界各地嘅貨運(走私)業務,其辦公室電腦存有運輸貨車租車收據,有核武走私嘅貨運路線及具體發車時間

泰艾馬:梁耀昌
巴基斯坦人,天體學物理學博士,曾喺哈佛大學畢業,幫反派拆卸下核彈嘅彈頭起爆體

白沙高:張英才
波斯尼亞議會溫和派領袖,財政部長,系塞爾維亞人,將作為代表出使聯合國大會和談,喺影片開頭被杜桑派人暗殺身亡

羅珍兒:沈小蘭
CNN電視新聞記者,喺波斯尼亞首府薩拉熱窩報道咗白沙高嘅遇刺事件

俄羅斯陸軍中士:蘇強文
俄邊境附近路障負責檢查來往車辆嘅士兵,因要求要檢查戈艾里偷運核武嘅貨車而被槍殺

李少校、辛上尉、比中尉:蘇強文、張炳強、李錦綸
美軍駐土耳其特種部隊基地軍官,與男主出動分坐三架武裝直升機攔截戈艾里走私核武嘅貨車

俄羅斯邊境防空控製塔指揮官及士官:雷霆、黎偉明
男主角受命率部未經俄允許而強行進入格魯吉亞境內,攔截戈艾里走私核武嘅貨車,美俄雙方通电交涉無果後,俄邊境控製塔向美直升機發炮並擊落其中一架

卡馬克:陳曙光
美國能源部幹員,協助主角團隊執行聯邦核武緊急回應計劃

拜大衛:黃子敬
FBI探員,協助主角團隊執行聯邦核武緊急回應計劃

其他配音人員:梁志達、曾秀清、蔡惠萍、陳欣、區瑞華…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
1 11

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 20:12:29

呢部明珠台电影《末日戒备》嘅对白同字幕好似有少少瑕疵,男主角睇肩章军衔应该是中校,但对白系称上校,唔匹配
不过粤语对白就非常接地气,好似以下呢段
男主角经历重重险阻,打生打死追番八枚核弹头后通过无线电向女主角报告
女主角(一边摇头一边讲):“弹头数目唔啱。”
男主角(惊讶道):“咩话?”
女主角:“弹头数目唔啱啊,死人弹头唔够数。”
男主角:“讲嘢唔好咁粗鄙……”

5万

精灵王☆

雪点
神之影 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 21:10:43
详细的资料

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 21:26:51
保全叔配嘅佐治古尼睇过唔少

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 21:34:51
snzt 发表于 2023-11-19 21:26
保全叔配嘅佐治古尼睇过唔少

觉得呢部戏佢同碌lane都配得几合拍,唔怪得动画《皇家双妹唛》都揾保全叔同碌lane组官配CP(中嶋剑同小早川美幸)

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 22:02:13
joe2010 发表于 2023-11-19 21:34
觉得呢部戏佢同碌lane都配得几合拍,唔怪得动画《皇家双妹唛》都揾保全叔同碌lane做官配(中嶋剑同小早川 ...

仲有就系,白雪战士

成长值: 370

精灵魔法师☆★

雪点
哆啦YY梦 显示全部楼层 发表于 2023-11-19 23:54:49
看看先~~

成长值: 658

精灵魔法师☆★

雪点
q33667 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-11-20 10:15:05
配音员劲,一个人配两把声都得

2万

炎之精灵LV.3

雪点
asd2008asd 显示全部楼层 发表于 2023-11-20 12:49:33
好详细既配音表

精灵魔法师☆★

雪点
361 小时
折戟沉沙 来自手机 显示全部楼层 发表于 2023-11-22 00:25:07
女主角好靚喔