返回顶部
大家都在看
相关推荐

[配音讯息资料] TXB明珠台电影《吸血僵尸惊情四百年》配音表

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.3

雪点
joe2010 显示全部楼层 发表于 2024-3-10 22:19:40 |阅读模式

影片名稱:吸血僵屍驚情四百年 Bram Stoker's Dracula

備註 1992年美國電影

明珠臺電影《吸血僵屍驚情四百年》,又名「吸血鬼德古拉」,系一部奇幻愛情恐怖片

感谢论坛poil分享珍贵影像资源
本故事純屬虛構,如有雷同實屬巧合

角色名稱:(演員)配音員

杜古拉:(加利·奧文 飾演) 招世亮
第一男主角,杜古拉伯爵,歐洲東南部公國特蘭西瓦尼亞貴族,中世紀時系龍騎士團統帥,擁有吸血鬼不死之身,曾令世間一時生靈塗炭,歷經四百年,為咗跨越茫茫歲月追尋自己嘅愛人,前往倫敦邂逅女主角,遂假稱系薩格爾特嘅偉達王子與女主角展開交往,其后更表露真正身份,吸血致死咗女主角嘅好友韋露絲,被女主角嘅丈夫約拿等人聯手重創,傷重之下,求女主讓自己安息,最終得到上主嘅寬恕魂歸天國

伊麗莎白:(雲露娜·維達 飾演) 鄭麗麗
第一男主角喺歐洲中世紀末期嘅妻子,杜古拉出征時,敵人傳假情報說杜戰敗被殺,伊麗莎白悲痛欲絕,毅然投河自盡,杜古拉得勝歸來驚聞噩耗,請求教會為妻子禱告,但自殺屬於違背教義,靈魂不能上天堂嘅,所以教會拒絕咗,然後杜古拉崩潰喇,佢唔明白自己一直信奉主,點解得唔到憐憫,無比悲痛憤怒之下,決意投向惡魔,拔劍刺進十字架上並飲下流淌落嚟嘅鮮血,立誓從此以血而生,成為一個永生不死嘅吸血魔王

維敏娜:(雲露娜·維達 飾演) 鄭麗麗
女主角,倫敦小學教員,面孔長相酷似伊麗莎白,被杜古拉認為系自己四百年前嘅妻子轉世,伴随古老咒語嘅喚醒之下,女主角慢慢拾起前世嘅記憶,喺約拿同杜古拉之間,她迷茫了:一個是深愛嘅未婚夫,一個是願意為自己去地獄嘅前世愛人,最後嘅最後,她選擇咗救贖,親手斬首重傷嘅杜古拉,完成咗杜古拉罪惡一生嘅終結

夏約拿:(奇洛·李維斯 飾演) 陳欣
第二男主角,女主角嘅未婚夫,英國倫敦何湯律師行新晋年青律師,生得一表人才,被派往特蘭西瓦處理杜古拉伯爵嘅房產交易事宜,但到達伯爵嘅古老城堡後,發現杜古拉有好多詭異之處,好似一個吸血僵屍,隨即被伯爵幽禁,後來逃出生天,與女主角完婚後返回倫敦聯合各方力量與吸血鬼杜古拉展開生死決戰

韋露絲:陸惠玲
女主角嘅閨蜜好友,系一位富家千金小姐,不幸受到吸血鬼杜古拉嘅蠱惑,被吸血至死

莫昆西:陳永信
露絲嘅好友,系位有型嘅德州牛仔,為人十分忠誠勇猛,喺片尾捅咗杜古拉心臟一刀,但系自己亦受重傷不治身亡

施積克:黎偉明
露絲嘅好友,亦系露絲嘅主診醫生,請來自己嘅大學老師尹希辛教授幫手一齊對付吸血鬼杜古拉

侯亞瑟:何國星
露絲嘅未婚夫,英國勛爵,與莫昆西、施積克系好友,為咗幫亡妻報仇亦加入獵殺吸血鬼杜古拉嘅隊伍

尹希辛:(安東尼·鶴健士 飾演) 張炳強
施積克嘅老師,醫學教授,醫治各種奇難雜癥嘅權威人士,亦系一名吸血鬼獵人,知曉吸血鬼嘅各項弱點,喺露絲被吸血嘅過程中一直試圖挽救,可惜以失敗告終,作為軍師智囊带领眾人同指揮獵殺行動,一心要徹底鏟除消滅吸血鬼杜古拉伯爵

雷費特:林國雄
原何湯律師行律師,夏約拿嘅前任同事,派往古堡歸來後癡咗線(被杜古拉洗咗腦),被關入倫敦精神病院

亞加芬修女:雷碧娜
羅馬尼亞地區修道院修女,救起咗逃出伯爵古堡嘅第二男主角,並被委托寫信通知女主角盡速趕來與約拿匯合完婚

其他配音人員:黃子敬、梁耀昌、盧國權…等

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册

x
2 36

风之精灵LV.1

雪点
90 小时
woowei 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-3-10 22:20:41
恐怖片?

1万

炎之精灵LV.2

馬鹿一個

雪点
lewislee 显示全部楼层 发表于 2024-3-10 22:35:22
謝謝分享配音資料

风之精灵LV.1

雪点
464 小时
simba82 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 01:04:19
有一段波涛汹涌。

风之精灵LV.1

雪点
333 小时
katori 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 01:29:22
要重播?

风之精灵LV.3

雪点
snzt 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 06:51:34
何国星,好耐无听拉

2万

炎之精灵LV.3

雪点
门失士 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 08:13:13
woowei 发表于 2024-3-10 22:20
恐怖片?

看图片应该是吧

2万

炎之精灵LV.3

雪点
门失士 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 08:13:24
lewislee 发表于 2024-3-10 22:35
謝謝分享配音資料

如果有资源就更好了

2万

炎之精灵LV.3

雪点
门失士 来自手机 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 08:13:41
simba82 发表于 2024-3-11 01:04
有一段波涛汹涌。

这么刺激啊

风之精灵LV.3

雪点
4529 小时
Kluivert 显示全部楼层 发表于 2024-3-11 08:31:35
希望可以重播