返回顶部
大家都在看
相关推荐

[其他更多] 大家覺得點先為之「配得好」?

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 21:15:41
Kirito1007 发表于 2015-6-23 20:50
個人也認同幻影籃球王的配音班底真係幾好 (除了桃井)
首先係黑子,曹啟謙把聲同黑子真係好夾 ...

曹啟謙我一開頭聽覺得佢over左…個陣覺得德仔(梁偉德)配會好d…
但後來黃瀨同各人出哂場之後忽然明白個分工了~
奇蹟世代我覺得唔止配音員有特色,而且都係配音前輩、一開聲整個氣場都不一樣,感覺好棒~
但我有朋友話:「套野奇蹟世代個幾個先配得特別差、把聲又老又唔襯…」我完全無語了…
赤司初期係搵阿So(蘇強文)配,後來又轉左李致林…唔係好知TVB想點…
個人偏愛阿So,希望李致林真係只係代配啦…
不過就算係阿So配,第三季都係會轉人,因為謙二(陳卓智)已經離職了…
其實當初木吉前輩換人我就好唔開心…
雖然劉昭文唔係配得差…但我比較想要雷霆啊啊啊啊啊啊~~~

另,桃井我都覺得搵鄭麗麗配係有d偏差,我心目中既人選係莎朗(梁少霞)…
桐人心見中有冇咩人選?

[LV.Master]伴坛终老

风之精灵LV.2

雪点
xing 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 21:56:22
覺得許多時候是TVB粵語配得比日語好,說要像原聲什麽就算了吧,這是動畫,大家都是配音,有什麽原不原聲的。
日語配音真心不太好,本來不錯,但對比TVB粵語就差啦。日語配音尤其男聲配得不好,哦拉啊拉的,不知怎麽形容,有點像耍猴亂叫。
説到變聲,日語配音才是,大部分動畫男主角的配音都一個風格,變化不大,可能因爲都系女人配。反而配角某些大叔的配音要好得多。他們自己也清楚,所以像銀時新八這些真正大叔的CV才是最受歡迎男聲。粵語雖然也不少男角女人配音,但風格不同,沒日配那麽亂糟糟。
以前TVB粵語配音才真的好,慶幸幾乎所有優秀動畫TVB都有播,能看粵語的真是不想看日語,日語是女角配音比較好。
不過TVB粵語現在差點了。有些時候就沒日語配得好,或者有些角色配得不好,像刀劍神域就差了點。

风之精灵LV.2

雪点
1026 小时
前排抗压 来自手机 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:25:21
xing 发表于 2015-6-23 21:56
覺得許多時候是TVB粵語配得比日語好,說要像原聲什麽就算了吧,這是動畫,大家都是配音,有什麽原不原聲的 ...

同感,有时候听了粤语再听日语觉得好难受……但是在我心目中不管是日配,粤配还是国配,都没有绝对的优劣等之分

风之精灵LV.2

雪点
1026 小时
前排抗压 来自手机 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:26:19
blueeyes 发表于 2015-6-23 20:41
我都覺得「感情過於做作」好難忍…但又有人會覺得「咁有感情」先配得好…我都無語了。

有些人嫌粤配没感情纯粹就是被日配惯坏耳朵

土之精灵LV.3

雪点
271 小时
Potter378 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:26:50
我覺得無違和感最重要
最怕有啲難聽到唔想睇

风之精灵LV.2

雪点
1026 小时
前排抗压 来自手机 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:27:08
blueeyes 发表于 2015-6-23 20:41
我都覺得「感情過於做作」好難忍…但又有人會覺得「咁有感情」先配得好…我都無語了。

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:41:24
前排抗压 发表于 2015-6-23 22:25
同感,有时候听了粤语再听日语觉得好难受……但是在我心目中不管是日配,粤配还是国配,都没有绝对的优劣 ...

哈哈,我好贊同「沒有絕對的優劣」呢句!
以前細個一聽到英文就覺得佢配到癡孖筋咁難聽、即刻閂視窗…
後來大個認真聽先覺得其實佢地只係用佢地既方式去演繹~
唔應該一開波就用自己個套硬套落佢地度、話佢地配得差。

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:44:24
前排抗压 发表于 2015-6-23 22:26

言下之意你都覺得粵配比較冇感情?

其實我講「感情過於做作」既都係粵配,有d配音員我覺得成日都配到好over…
不過吐糟既就唔開名了~費事俾人打。

风之精灵LV.3

雪点
blueeyes 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 22:53:35
xing 发表于 2015-6-23 21:56
覺得許多時候是TVB粵語配得比日語好,說要像原聲什麽就算了吧,這是動畫,大家都是配音,有什麽原不原聲的 ...

哈哈,同學,你應該係我人生見過第一個覺得粵配配得比較好的人~
我都覺得日本d男聲優變聲應該好有限,斷估都係得女聲先多變d。
但佢地開口就話:「嗄?我隨口都數到好多個囉!」我都費事出聲…

另,我都認同「以前TVB粵語配音才真的好」~
而家d配音好唔好真係一dd,TVB成日久唔久就唔理好醜咁係度捧新人…
明珠台有d電影仲外判俾人配…咁搞法同買碟睇粵語有咩分別…

土之精灵LV.2

雪点
454 小时
cbka 显示全部楼层 发表于 2015-6-23 23:21:51
襯个角色无咩违和感咯,不过唔洗话要似日版,唔通日版本身就配得差仲要去似